Basic Diet Atkins (C&P)

 

C & P. Entri malassss šŸ˜®

Diet Atkins, fokus utama-nya adalah untuk mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat yang banyak.

Anologinya begini :

Bila pengambilan karbohidrat semasa makan sudah kurang, maka badan kita secara automatik akan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Bila lemak lemak di badan digunakan sebagaiĀ bahan bakar, maka KURUSĀ lah anda.

Badan kita ni, perlukan 6 jenis nutrisi untuk berfungsi dengan sempurna. Iaitu :

  • karbohidrat
  • protein
  • fat/lemak
  • vitamin
  • sumber minerals
  • air

Dalam 6 punca tenaga badan di atas, focus utama Atkins ialah makanan kandungan karbohidrat. Seperti nasi contohnya. Ada lagi makanan lain yang tinggi nilai karbohidrat.

Kenapa tidak lemak ?

Mudah, kerana Lemak juga berasal daripada makanan karbohidrat yang kita ambil.

Jadi itu sebab, Atkins hanya focus pada pengurangan karbo berbanding dengan lain. Lemak bukan tak perlu diendahkan, malah lemak lah focus utama untuk ā€˜dibuangā€™.

Tapi, adalah lebih penting untuk hapuskanĀ punca anda gemuk dahulu. Kalau sudah cut puncanya, pasti berat anda akan turun punya.

Lomo hentam. Wanna get High ? Pizza dude, Pizza. Pizza are super STONED !!

Soalan ?

Adakah pengurangan pengambilkan karbohidrat dalam makananan memang akan menguruskan badan ?

Jawapannya YA, malah kami sudah list kan 5 daripada 23 kajian antarabangsa.

Diet Atkins mempunyai 4 fasa yang mesti kena follow.

Tujuan utama 4 fasa ini dibentuk supaya proses penurunan berat badan anda boleh diurus dan dirancang dengan lebih baik lagi.

4 fasa ini bertindak seakan pandu arah untuk memastikan anda dalam peringkat diet yang betul yang sesuai dengan badan anda sendiri.

Da Boolat Man. Nine Toya.

Google Diet Atkins. Saya copy jer nih. Pernah try, syok tapi saya malass nak ikut menu depa. Pisssss āœŒ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s